Kayıp ve kaçak suyun yönetimi

Dünyanın birçok yerinde kayıp ve kaçak su seviyesinin yüksek olması nedeniyle, hayati kaynaklar her saniye israf ediliyor. Bu küresel sorun, suyun yitirilmesi sebebiyle hem su idarelerinin ekonomisine hem de çevreye zarar verir ve daha fazla suyun üretilip dağıtılmasını gerekir.

 Temiz suya erişim, pek çok yerde soluduğumuz temiz hava gibi ücretsiz ve bol olarak düşünülüyor. Temiz suyun bir ürün olduğunu ve yeterli üretimin aslında kapsamlı ve ayrıntılı bir süreç olduğunu unutuyoruz. Ve kaynaklarımız da sınırlı. Su kıtlığı, iklim değişiklikleri, nüfus yoğunluğu ve su yönetimi uygulamaları gibi birçok farklı faktörün neden olduğu küresel bir sorundur ve bu nedenle bazı alanlarda özellikle kritik öneme sahiptir. Yetersiz dağıtım yönetimi de buna eklendiğinde, daha görünmez ama çok önemli bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz: faturalanamayan su veya NRW olarak da adlandırılan su kaçakları.

Faturalanamayan su nedir?

Faturalanamayan su temelde üretilmiş temizlenmiş ancak su dağıtım sisteminde bir yerde kaybolmuş ve nihai hedefine ulaşmamış suyu tarif eder. Bu, değerli su kaynaklarının israfıdır ve üretildikten sonra gelir yaratmadan kaybedilen suyun finansal ve çevresel etkileri olumsuzdur. Üretim maliyetleri ve suyun üretimi ve dağıtımı için kullanılan enerji de israf edilmiş oluyor. Önemli miktarda su kaybolduğunda ise daha fazla suyun üretilip yeniden dağıtılması gerektiği anlamına geliyor.

Faturalanamayan su küresel bir sorundur

Bu sorun evrenseldir ve su kayıp kaçak seviyeleri belirli bölgelerde %80'e kadar çıkmaktadır.

Küresel su kaybının yılda 126 milyar metreküp olduğu tahmin ediliyor, bu da her yıl 39 milyar dolarlık bir maliyete denk geliyor. Bu su kayıpları yalnızca üçte bir oranında azaltılabilse, tasarruf 800 milyon insanın su ihtiyacını karşılamaya yeterli olmaktadır (Liemberger ve Wyatt, 2018).

Kaçak oranlarına ilişkin Avrupa kıstasları

Sürdürülebilir su temini, diğer hususların yanı sıra Avrupa İçme Suyu Direktifi ile uluslararası siyasi gündemde de yer almaktadır. Direktifin amacı tüm Avrupalılar için güvenli ve temiz içme suyu sağlamaktır. Direktif içme suyuyla temas eden malzemeler ve su dağıtımında kabul edilecek sınır değerlerle ilgili olup, risk yönetimi ve su kaybının azaltılması konularına odaklanmaktadır.

İçme suyu altyapısının bakımı ve yenilenmesine yönelik yatırımları artırmak ve dolayısıyla su kaybını azaltmak için Avrupa Komisyonu, 2028 yılına kadar izin verilen kayıp-kaçak oranlarına ilişkin bir eşik belirlemiştir. Bunu aşan üye devletlerin, o tarihten itibaren iki yıl içinde bir eylem planı sunması gerekecek. Bu nedenle kayıp ve kaçak su seviyelerinin düşürülmesi yerel çıkarları gözetmenin yanında, aynı zamanda yakında yasal bir gereklilik haline de gelebilir.

Faturalanamayan suyun sebepleri nelerdir?

Su kayıplarının nedenleri, sızıntılar, boru patlamaları ve kötü su yönetiminden yasadışı bağlantılara ve izinsiz tüketime kadar pek çok şey olabilir.

Kaçaklar ve boru patlakları

Kaçaklar, boru ağından su kaybına neden olur ve genellikle boru patlamalarında meydana gelir. Bu, temizlenmiş suyun kaybolduğu ve asla tüketiciye ulaşmadığı anlamına gelir. Sızıntılardan kaynaklanan su kaybı, kaynak israfıdır ve olası rahatsızlıklar dolayısıyla hem tesislerin hem de tüketicilerin performansını etkilemektedir. Kaçaklar ve boru patlakları, bakım eksikliği, korozyon, aşınma veya yıpranma nedeniyle aniden veya zamanla kademeli olarak gelişebilir.

Yetersiz su yönetimi

Dünyanın birçok yerinde su kaynaklarının yetersiz yönetimi su kaybına neden oluyor. Örneğin, şebekenin bakım eksikliği ve bunun sonucunda oluşan kaçaklar, boru patlakları veya sayaçların olmaması sonucu kamu hizmetleri tüketicileri gerçek tüketime göre faturalayamaz.

İzinsiz tüketim

Suyun çalınması veya bir tankerin  rastgele bir yangın musluğundan doldurulması, gelir getirmeyen su miktarını artıran izinsiz tüketime örnektir.

Şebekeyi bölge ölçüm alanlarına bölme

Su şebekesini işletmek kolay bir iş değildir. Bir şebeke genellikle geniş bir alanı ve karmaşık, gizli bir boru sistemini kapsar ve bu da değişiklikleri, hasarları veya yasadışı bağlantıları algılamayı zorlaştırır.

Şebekeyi daha küçük bölümlere (bölge ölçüm alanları (DMA)) bölmek, kayıp-kaçak yönetimi için daha etkili bir tekniktir. DMA'lar su dengesini ölçme ve her bölüm için ayrı ayrı düşük basınç sağlama imkanı sağlar. Operatörler çalışmalarını daha iyi planlayıp önceliklendirebilir ve bu şekilde ağınızı DMA'lara bölmek, tüm şebekenin verimliliğini optimize edebilir ve işletme ve bakım maliyetlerinden önemli ölçüde tasarruf sağlamanın yanı sıra su kaybını da azaltabilir.

DMA'ları optimize etmeye ve gelir getirmeyen suyu azaltmaya yönelik AVK çözümleri

Kontrol vanaları ve basınç yönetimi

Kontrol vanaları, şebekedeki basıncın kontrol edilmesini sağlar. Düşük basınç, mevcut kaçaklardan kaynaklanan su kaybını azaltacak ve boru patlaması riskini azaltacaktır. Çeşitli tip ve konfigürasyonlarda geniş bir düzenleme vanası yelpazesi sunuyoruz:

  • Kontrol vanaları
  • İğne vanalar

Dinamik basınç yönetimi, yüksek bir bina, eski boruların bulunduğu bir alan veya şebekedeki en fazla basınç dalgalanmasının olduğu bölgeler gibi kritik bir alan için sabit bir basınç sağlar. Bu şekilde, mevcut kaçaklardan olan su kaybını azaltan düşük bir ortalama basınç sağlayabilirsiniz. Ayrıca basınç dalgalanmalarını en aza indirebilir ve bu sayede daha az boru gerilimi nedeniyle şebekenin ömrünü uzatacak ve böylece boru patlaması nedeniyle su kaybı riskini azaltacaktır. Basınç yönetimi için AVK çözümleri:

Şebekedeki basınç yönetiminin avantajları ve bunun su kaybını ve kayıp-kaçak seviyelerini azaltmada nasıl yardımcı olduğu hakkında daha fazla bilgi edinin.

Pille çalışan IoT sensörleri

Veriler, kablosuz, pille çalışan IoT sensörleri aracılığıyla doğrudan şebekeden toplanabilir ve su kaybının tespit edilmesine yardımcı olur. AVK Akıllı Su sensörleri ile kaynaklardan tasarruf edebilir, planlama ve operasyon aktivitelerini optimize edebilir ve böylece su kaybını azaltabilirsiniz:

  • Vana açık/kapalı konumunu yüzde olarak izlemek için VIDI Pozisyoner
  • Yangın hidrantlarını izlemek için VIDI Hidrant Kapağı
  • DMA girişindeki ve şebekedeki kritik noktalardaki basıncı izlemek için VIDI Basınç Sensörü
  • Güvenilir su dengesi hesaplamalarına olanak tanıyan, DMA'ya giren su miktarını izlemeye yönelik VIDI Debi Sensörü
  • Vana konumunun belirtilmesi için VIDI Açık/Kapalı: açık, kapalı veya arada
  • Şebekedeki su sıcaklığının izlenmesi için VIDI Sıcaklık Sensörü
  • Kum tuzaklarını ve kuyuları izlemek amacıyla en yakın yüzeye olan mesafeyi ölçmek için VIDI Seviye Sensörü

Şebeke güvenliği ve boru onarımı

Etkili kaçak onarımı, boru çatlakları ve patlamalarından kaynaklanan su kaybını en aza indirir. Hızlı, güvenli ve etkili onarımı garantilemek ve hatta basınç altında kalıcı onarımı sağlamak için çeşitli tamir parçaları ve kelepçeleri de sunuyoruz

  • Boru soketi ve boru onarımı için tamir parçaları
  • Paslanmaz çelik tamir kelepçeleri

Doğru vanaların seçilmesi, su idarelerinin şebekeyi verimli bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Sistemde su darbesi ve havanın önlenmesi, daha az boru gerilimi nedeniyle şebekenin ömrünü uzatacak ve böylece boru hattı patlamalarına ve su kaybına karşı da koruma sağlayacaktır. Şebeke için geniş bir çekvalf ve vantuz yelpazesi sunuyoruz:

  • Çalpara çekvalfler, tilting çekvalfler, nozul çekvalfler, sessiz çekvalfler
  • Otomatik vantuzlar, hava ve vakum vantuzları, kombine vantuzlar

Gürültü kaydedicilerle kullanılabilen buşakleler

Kaçaklar zemin seviyesindeki buşaklelere takılmış gürültü kaydediciler aracılığıyla kolayca tespit edilerek operatörlerin tam olarak ne zaman ve nereye müdahale edeceklerini belirlemelerini sağlar. Bu sayede hızlı onarım gerçekleşir ve daha az su kaybı ve müşterileri şikayetleri en aza indirilir.

AVK, bazıları gürültü kaydediciler için mikrofon, yazılım kurulumu, pil ve anten gibi gerekli ekipmanların saklanmasına olanak tanıyan çok çeşitli sentetik buşakleler sunmaktadır. Buşakleler, kurcalanmaya karşı dayanıklı hale getiren kilitlenebilir bir versiyon ile de mevcuttur.

Buşakle ürün gamımızı inceleyin.

 

İNDİR

Faturalanamayan su

Uzun vadede, temiz su temini için sürdürülebilir bir yaklaşımın para maliyeti yoktur - bu  kamu hizmetlerinin yanı sıra tüketiciler için de para tasarrufu sağlar.

Örnek projeler

Verimli su tedariği yönetimi ile ilgili geniş çaplı proje sayesinde milyonlarca dolarlık tasarruf

Gürcistan Su ve Güç İdaresi (GWP), su tedariği yönetimini iyileştirmek ve etkinliğini artırmak için alacağı 500 basınç kontrol vanası (BKV) için AVK’yı seçti.

İNDİR

İzole bölgeler (DMA) ile ilgili çözümler

Bölgesel Ölçüm Alanları yaparak bir ağı bölümlere ayırmak, su kaybını önlemek ve aktif kayıp kaçak yönetimi yapmak için etkili bir araçtır.