Doğru sürgülü vana nasıl seçilir?
Sağlam ve dayanıklı yapılı bir sürgülü vana seçerek pahalı değişimlerden kaçının. Beş seçim kriteri doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır.
1) Sürgü tasarımı
Sürgü bir sürgülü vananın sızdırmazlık parçasıdır ve bu nedenle çok önemlidir. Aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
Sürgü somunu
Sürgü somunu sürgüyü mile bağlar. İki temel sürgü somunu tasarımı vardır; pirinç somunun sürgü çekirdeğindeki bir yuvaya yerleştirildiği gevşek sürgü somunu tasarımı ve somunun sürgü çekirdeğine çakıldığı sabit sürgü tasarımı. Sabit bir sürgü somunu tasarımı ile hareketli parça sayısı azalır, böylece hareketli parçalar sürgü çekirdeğinin kauçuk yüzeyine zarar vererek korozyon oluşması riskini ortadan kaldırır. Bu nedenle sabit sürgü somun tasarımı tavsiye edilmektedir.
Sürgü kılavuzları ve pabuçlar
Boru hattının çalışması sırasında vana açılıp kapandığında sürgü sürtünme ve gerilim kuvvetlerine maruz kalır. Sürgü kılavuzları, vananın açılıp kapanması esnasında sürgünün gövde içindeki hareketini minimize eder ve milin akış hızı dolayısıyla bükülmesini engeller. Sürgü pabuçları, sürgü ve kılavuz raylar arasındaki sürtünme sonucunda sürgü yüzeyindeki kauçuğun aşınmaz olmasını sağlamaya yardımcı olur. Sürgü pabuçlarının sürgüye sabitlendiğinden ve altındaki kauçuk tabakanın sürgü çekirdeğinin korozyonunu önlemek için yeterli olduğundan emin olun.
Kauçuk
Sürgünün kauçukla tamamen vulkanize olması ve Sürgünün sızdırmazlık alanındaki kauçuk miktarının kapattığı alandaki kirleri absorbe etmek için yeterli miktarda olması vananın sızdırmazlığı için hayati önem taşır. Kauçuk ve sürgü çekirdeği arasında güçlü bir bağ kurmak hem vananın kapanması esnasında keskin bir nesne kauçuğa nüfuz ettiğinde korozyonu engellemek için hem de kauçuk sıkıştırılmış olsa bile doğru bir kapama sağlamak için önemlidir.
2) Kauçuk kalitesi
Kauçuk kalitesi, vananın fonksiyonunun yanı sıra dayanıklılık için de önemlidir. Kauçuk, kirlerden ve kimyasallardan kaynaklanan sürekli darbelere zarar görmeden dayanabilmeli ve sıkıca kapanmak için kapanma alanındaki küçük kirleri absorbe edebilmelidir. Aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
Sıkıştırma set
Sıkışma seti, kauçuğun sıkıştırıldıktan sonra ilk şeklini geri kazanabilme yeteneği anlamına gelir. EN 681-1 standardı sıkıştırma seti değeri için minimum gereksinimleri belirtir. Sıkıştırma seti ne kadar iyi ise, kauçuğun şeklini yeniden kazanma ve yıllar geçtikçe %100 sıkı kapatma yeteneği o kadar iyidir.
Biyofilm oluşumu
Organik maddeler zamanla kauçuk bileşiğinden ayrışır ve mikroorganizmalar için besin maddesi olarak işlev görür, bu da daha sonra içme suyunun kirlenmesine neden olan biyofilm oluşturmaya başlar. Minimum biyofilm minimum oluşumunu sağlayan sürgü kauçuğuna sahip vanalar seçin.
Su arıtma kimyasallarına karşı direnç
Yeni boru hatlarını temizlemek veya eskilerini dezenfekte etmek için genellikle klor ve diğer kimyasallar kullanılır. Ozon ve klor ayrıca suyu içilebilir hale getirmek için düşük konsantrasyonlarda eklenebilir. Kauçuk bileşiği, sürgü çekirdeğinin korozyonuna neden olacağı için içme suyunun kimyasallar ile arıtılması sonucunda bozulmamalı veya çatlamamalıdır.
İçme suyu onayı
İçme suyu ile temas eden tüm kauçuk bileşenler içme suyu onayı taşımalıdır. Yerel onaylar gerekli değilse, içme suyu ile doğrudan temas eden kauçukar DVGW / KTW, KIWA veya NF gibi önemli onaylarından birine tabi olmalıdır.
3) Dış korozyon koruması
Dış korozyon koruması vananın kullanım ömrü için çok önemlidir. DIN 3476 bölüm 1, EN 14901 ve GSK* gereksinimlerine uygun düzgün dağılmış bir epoksi kaplama önerilir ve aşağıdakileri içerir:
Kumlama
ISO 12944-4'e göre.
Tabaka kalınlığı
Tüm alanlarda min. 250 mikron
MIBK testi
Epoksi kaplamanın kürleimesi bir çapraz bağlantı testi (MIBK testi) ile kontrol edilmelidir. Bir damla metil izobütil keton bir test parçası üzerine konur. 30 saniye sonra test alanı temiz beyaz bir bezle silinir. Test yüzeyi matlaşmamalı ve bez temiz kalmalıdır.
Darbe direnci
Paslanmaz çelik bir silindir bir metre uzunluğunda bir tüpün üzerinden kaplamalı yüzeye bırakılır. Her darbeden sonra test parçası elektriksel olarak test edilmeli ve elektriksel bir atılım olmamalıdır.
Gözenek kontrolü
Fırça elektrolu bir 3kV dedektörü kullanılarak kaplama üzerindeki tüm delikler tespit edilir.
4) Sızdırmazlık
İki önemli tasarım sorunu vardır:
Mil sızdırmazlığı
Gövde içinde milin etrafına yerleştirilen contalar Vana/boru hattı içindeki basıncın korunmasını sağlar. Mil contaları her zaman bakım gerektirmeyecek şekilde tasarlanmalı ve vananın servis ömrü boyunca veya en azından EN 1074-2'ye göre servis ömrü gereksinimi süresince dayanmalıdır. İç basıncı koruyan ana conta tercihen hidrolik conta olarak tasarlanmalı ve artan iç basınc sonucu daha sıkı bir kapama yapmalıdır. Yedek contalar milin etrafına yerleştirilmelidir. Contaları dışarıdan gelen kontaminasyona karşı korumak için, milin tepesinin etrafına da bir conta yerleştirilmelidir. Güvenlik ve sağlık nedenlerinden dolayı içme suyuna doğrudan temas halinde olan noktalarda içme suyu onaylı yüksek kaliteli EPDM kauçuk bileşiği kullanılmalıdır.
Kapak/gövde sızdırmazlığı
Kapak ve gövde arasındaki sızdırmazlık, vana kapağındaki bir girintiye gömülü bir conta kullanılarak elde edilebilir. Bu tasarım, contanın doğru şekilde konumlandırılmasını sağlar ve basınç dalgalanmaları sonucunda yerinden çıkmasını engeller. Kapak cıvatalarını korozyona karşı korumak için kapak contası cıvataları çevrelemelidir ve cıvatalar dişleri dışarıdan gözükmeyecek şekilde vanaya gömülmelidir.
5) Genel performans
Bir sürgülü vanayı volan veya elektrikli aktüatör ile çalıştırırken çalışma ve kapatma torkuna dikkat etmek önemlidir.
Çalışma torku
Vanayı açık konumdan kapalı konuma getirmek için gereken tork, vana boyutuna bağlı olarak 5 Nm ile 30 Nm arasında olmalıdır. 5 Nm'den daha az bir çalışma torku olan vanalar operatörü vananın hızlı bir şekilde kapatmaya teşvik ettiğini ve böylece boru hattında su darbesi ve basınç dalgalanmaları riskine sahip olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir.
Kapama torku
Vanayı tam kapalı konuma getirmek için gerekli olan tork miktarıdır. Bu tork, volanlı vanalar için, volan çapı ile ayarlanarak operatöre 30-40 kg'ı aşmayan bir kuvvet sunmalıdır. Vanayı elektrikli bir aktüatör veya manuel dişli kutusu ile çalıştırırken tork standart bir aktüatörün sınırları içinde olmalıdır. Aktüatörlerin normalde oldukça geniş bir tork aralığına sahip olduğunu ve genellikle aktüatör seçimini belirleyen faktörün vana ve aktüatör arasındaki ISO flanş bağlantısı olduğunu bilmek önemlidir. Ana kural olarak ISO flanş bağlantısı olan vanalar en fazla aşağıda belirtildiği gibi kapama torkuna sahip olmalıdır:
- ISO flanş F-10, maksimum 120 Nm
- ISO flanş F-14, maksimum 500 Nm
- ISO flanş F-16, maksimum 1000 Nm
Tam geçiş alanı
Boru temizleme cihazlarının kullanımını sağlamak için vanaların iç çapı vananın nominal boyutuna karşılık gelmelidir. * GSK Gütegemeinshaft Schwerer Korrosionsschutz (Vana ve su ekipmanları için ağır şartlarda kaplama dayanımı) anlamına gelir ve tümü önde gelen Avrupalı vana ve bağlantı parçaları üreticilerinden oluşan yaklaşık 30 üyeli bağımsız bir kalite birliğidir. GSK, kaplamanın kendisi ve bitmiş kaplamanın kontrol prosedürleri için gereklilikleri belirler.